E-MAIL

persatuanmutawwifmalaysia@gmail.com

HOTLINE

03-87403644 | 018-2888084 | 016-6452553

E-INVESTMENT

PERMAI E-INVESTMENT

PELABURAN PRIVATE MANDATE

By DDNK and Marketing Representative Hj Zawari Ali

LATAR BELAKANG PELABURAN PRIVATE MANDATE

■ Pelaburan private mandate ini sebenarnya sudah lama wujud di Malaysia tetapi masih ramai yang belum mengenalinya. Mungkin kerana kewujudan pelaburan ini dulunya khusus kepada individu yang dikategorikan sebagai high net worth sahaja.

■ Ianya tidak dihebahkan kepada umum kerana kebanyakan yang menawarkan pelaburan ini merupakan anak syarikat kepada bank-bank terkemuka di Malaysia seperti Maybank Private Wealth, RHB Asset Management dan yang lain-lain.

■ Bank-bank ini pula biasanya sudah mempunyai data-data pelanggan mereka dan mereka sendiri akan menawarkan perkhidmatan ini kepada golongan high net worth yang merupakan pelanggan sedia ada mereka.

■ Anggaran modal pelaburan adalah sekitar RM1 juta dan ke atas dan ada juga bank yang hanya menerima minima pelaburan sekurang-kurangnya RM3 juta dan ke atas.

■ Namun berita baik untuk kita kerana ada satu syarikat pengurusan pelaburan iaitu Inter-Pacific Asset Management Sdn Bhd, anak syarikat kepada Berjaya Capital Berhad kini menawarkan pelaburan private mandate ini dengan minima pelaburan RM50 ribu sahaja.

MAKSUD PRIVATE MANDATE

Private mandate adalah pelaburan yang disediakan oleh syarikat pengurus pelaburan untuk menguruskan pelaburan kita. Bahasa mudahnya adalah kita mempunyai modal pelaburan dan kita memberi mandat kepada pengurus dana untuk menguruskan pelaburan kita.

JENIS PRIVATE MANDATE

■NON-DISCRETIONARY
■FULL DISCRETIONARY


PRIVATE MANDATE NON-DISCRETIONARY

Bermaksud kita sebagai pelabur mempunyai hak untuk override dan memberi arahan kepada pengurus dana dalam melakukan pembelian dan jualan saham di pasaran. Contohnya kita memberikan arahan kepada pengurus dana untuk tidak membeli saham di dalam sektor minyak. Oleh itu pengurus dana perlu patuh kepada arahan pelabur.

PRIVATE MANDATE FULL DISCRETIONARY

Di mana pelabur memberikan kuasa penuh kepada pengurus dana untuk menguruskan pelaburan tanpa ada sebarang campur tangan daripada pelabur.

KOS YANG TERLIBAT

■ Pelaburan private mandate ini diuruskan oleh mereka yang berlesen dan berpengalaman, oleh itu kos yang terlibat juga agak tinggi berbanding dengan pelaburan lain. Namun pulangan daripada private mandate ini juga sangat hebat.

■ Di antara kos yang terlibat adalah Sales Charge sekitar 5% akan dikenakan pada pembukaan akaun dan setiap kali pertambahan dana yang dimasukkan oleh pelabur tersebut. Contohnya jika kita melabur RM100,000, sebanyak 5% atau RM5,000 akan dibayar kepada pihak pengurusan.

■ Kos seterusnya pula adalah management fee sekitar 1.5% setahun. Kos ini biasanya dikenakan setiap hujung tahun berdasarkan jumlah dana terkini di dalam akaun pelabur.

■ Contohnya kita bermula dengan modal sebanyak RM100,000 pada awal tahun dan mendapat pulangan sebanyak 50%. Dana ini sekarang meningkat menjadi RM150,000. Maka management fee sebanyak 1.5% atau RM2,250 akan dikenakan.

■ Kos seterusnya pula adalah performance fee yang juga dikenali sebagai profit sharing dengan pengurus dana sebanyak 20% ke atas jumlah kasar keuntungan pelaburan dan mengikut “keadah high watermark”. Contohnya jika kita melabur RM100,000 dan kita mendapat pulangan 50% menjadikan keseluruhan dana kepada RM150,000.

■ 20% atau RM10,000 daripada untung bersih bernilai RM50,000 tadi akan dikongsikan dengan syarikat pengurusan. RM40,00 menjadi miliki kita, baki RM10,000 diberikan kepada pengurus dana.

■ Jika pelaburan mengalami kerugian atau keuntungan tidak melebihi keuntungan berdasarkan tempoh masa yang lalu, pengurus dana tidak layak menerima performance fee ini.

*Segala charge yang disebut di atas untuk private mandate adalah berbeza antara syarikat-syarikatpelaburan dana.*

PELABURAN PRIVATE MANDATE DENGAN INTER-PACIFIC ASSET MANAGEMENT

■ Siapa yang tak pernah dengar tagline “Tak Hensem Takpe, Janji Kaya” yang sering keluar di corong-corong radio?

■ Tahukah anda, suara orang yang mengungkapkan kata-kata hikmah tersebut adalah Dato’ Dr. Nazri Khan atau lebih dikenali dengan gelaran DDNK?

■ Beliau merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Dan Pengurus Wang Bertauliah Inter-Pacific Asset Management Sdn. Bhd. (204709-U), sebuah syarikat pengurusan dana berdaftar dan berlesen.

■ Dana pelaburan anda akan diuruskan oleh DDNK dan pengurus pengurus dana beliau. DDNK mempunyai pengalaman sebanyak 24 tahun dalam dunia pelaburan dan beliau merupakan pakar ekonomi di Affin Hwang dan merupakan fund manager dan naib presiden kanan di Phillip Capital sebelum dilantik menjadi CEO di Inter-Pacific Asset Management pada tahun 2019.

■ Di bawah pimpinan beliau, Inter-Pacific Asset Management menerima dua anugerah daripada International Finance iaitu ‘Best New Asset Management CEO’ dan ‘Fastest Growing Investment Management Company’ di Malaysia pada tahun 2020

BERMINAT UNTUK MEMBUAT PELABURAN ATAU INGIN MENGETAHUI LEBIH TERPERINCI TENTANG PRIVATE MANDATE INI?

SILA HUBUNGI HJ ZAWARI ALI, LICENSES MARKETING REPRESENTATIVE (MR) WHATSAPP 018-288 8084